Projecten Moai Fryslân 2050+

Het Fries Erfgoed Collectief werkt samen met (erfgoed)organisaties, het Steunpunt Monumentenzorg en de Monumentenwacht aan de duurzame kwaliteit van het Friese Erfgoed. Om die ambitie te bereiken heeft het collectief MOAI FRYSLAN 2050+, het kapitaal van het cultuur- en natuurerfgoed’ opgesteld.

Project (gereed)

Erfgoedinclusieve uitvoering van de Bomen- en bossenstrategie

Het Fries Erfgoed Collectief (FEC) heeft in opdracht van de Provincie Fryslân een ‘erfgoedinclusieve’ uitvoering van de bossen- en bomenstrategie gemaakt, onderdeel van het Fries Programma Landelijk Gebied.

Om tot een erfgoedinclusieve uitwerking te komen is de bosontwikkeling in de periode 1830-1930 en 2023 van het pilotgebied Beetsterzwaag-Olterterp in beeld gebracht. Dit parklandschap bestaat uit een groot aantal landgoederen met historische tuinen en – parkaanleg en een monumentaal lanenstelsel. Deze ruimtelijke bouwstenen zijn verwerkt in een maatregelenpakket, waarbij het Natuurbeheerplan 2023 de basis vormt voor de realisatie van de aanleg en het toekomstige beheer.

Project (deels gereed)

Het Ziltepad – routekaarten

Het Ziltepad is een initiatief van de Stichting Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken. Voor de marketing wordt samengewerkt met projectpartner Visit Wadden en ruim 50 andere partijen. Het uiteindelijke doel is om 22 kerken te verbinden, vanaf Den Helder tot Termunten. De routes worden uitgewerkt en beschreven door Fokko Bosker. Dit doet hij aan de hand van de input die hij krijgt van anderen, zoals van de kerken en de dorpsbewoners. De etappes hebben gemiddeld een lengte tussen de 17 en 23 kilometer. De kaarten zijn een verrijking op het gebied van landschap (getijdegeulen, kwelderwallen, kweldervlaktes, terpen, dijken) en een verrijking op het gebied van bezienswaardigheden (kunstwerken, historische gebouwen, kerken, musea, gastvrije agrarische erven).

Meer informatie:
www.visitwadden.nl/nl/het-ziltepad

Projectinitiatief

Parklandschap Trynwâlden

Het Fries Erfgoed Collectief stelt een regionale aanpak voor om het Parklandschap Trynwâlden in te zetten als proeftuin voor circulaire innovaties. Concreet, gebieds- en uitvoeringsgericht. Daarbij wordt een ketensamenwerking uitgewerkt met onder andere IFG, SBB en lokale ondernemers en provinciale organisaties, de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden om samen met de gemeente Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân. De duurzame kwaliteit van dit parklandschap kan op innovatieve wijze ontwikkeld worden door samen te werken aan een circulair gastvrijheidsproduct of – dienst.

Projectinitiatief

Werkboek Takomst Staten en Stinzen

Er komen nieuwe ontwikkelingen en opgaven op het platteland en de Fryske staten en stinzen af die om actie vragen en kansen geven. Bijvoorbeeld het hergebruik voor nieuwe functies op het platteland (groepswonen, zorgfuncties, ambachtelijke, creatieve of dienstverlenende bedrijven) of het koppelen aan nieuwe opgaven (kringlooplandbouw, circulaire economie, biodiversiteit, energietransitie, stikstofreductie, veenweidetransitie, groei recreatie en toerisme en asbestverwijdering). De Fryske staten en stinzen bieden de kans om een spin in het web van verschillende opgaven te vormen. Door het koppelen van de Friese landgoederen en buitenplaatsen aan deze nieuwe ontwikkelingen en opgaven ontstaat nieuwe vitaliteit voor het platteland dat ten goede komt aan leefbaarheid en omgevingskwaliteit en zo bijdraagt aan brede welvaart.

Project

Historische Atlas Fryslân

Samen met de Fryske Akademy werkt het Fries Erfgoed Collectief aan de ‘Historische Atlas Friesland’ van Uitgeverij THOTH. Dit boek verschijnt in de reeks Historische atlassen, waarin sinds 2003 meer dan 25 delen over Nederlandse en enkele Vlaamse steden het licht zagen. De gebruikelijke opzet van deze reeks wordt gevolgd: het verhaal wordt aan de hand van sprekende kaarten verteld in 35 chronologisch geordende, korte hoofdstukken. De verhaallijnen beschrijven de historie van Friesland aan de hand van kaarten, verschillende periodes met de kantelpunten, de dynamiek en transitie van het landschap, de dorpen en steden.

Zienswijze Provinciaal beleid

Ontwerp-programma erfgoed

Bronnen