Erfgoed en natuur: de toekomst voor Toerisme
Uit recent onderzoek blijkt dat het toerisme in Friesland minder hard zal gaan groeien dan verwacht. Toch blijft de focus van de toeristische marketingorganisatie onveranderd: Friesland als bestemming positioneren voor bezoekers die op zoek zijn naar authenticiteit en duurzaamheid. Erfgoed en natuurbeleving spelen hierbij een essentiële rol, zoals toerisme-expert Knossen opmerkte in de Leeuwarder Courant.
Deze visie sluit naadloos aan bij het project ‘Groen en Gastvrij Parklandschap Trynwâlden’, dat het Fries Erfgoed Collectief in samenwerking met CELTH ontwikkelt. Samen wordt er gewerkt aan een gebiedsperspectief voor het Parklandschap Trynwâlden, een regio die bijzonder rijk is aan cultuur- en natuurerfgoed. Dit gebied zal dienen als voorbeeld voor andere parklandschappen in Friesland en toont aan hoe erfgoed en natuur met elkaar kunnen worden verbonden om een duurzame groei van de regio te realiseren.
Als onderdeel van het plan heeft de gemeente Tytsjerksteradiel de opdracht gegeven om de historische buitenplaatsen De Klinze, Stania State, Heemstra State en Vijversburg met elkaar te verbinden en het omliggende natuur- en agrarische landschap beter beleefbaar te maken. Dit zal de beleving van het gebied voor bezoekers intensiveren en tegelijkertijd bijdragen aan de versterking van de regionale identiteit.
Meer weten? Lees HIER alles over het project.