Raad van Toezicht eerste keer bijeen
Begin deze maand is voor de eerste keer de Raad van Toezicht bij elkaar geweest in de Media Innovatie Campus (MICA) aan de Sixmastraat 15 te Leeuwarden, waar het FEC nu gevestigd is. In de Raad van Toezicht hebben zitting genomen Ingrid van der Vegte als voorzitter, Albert van Zadelhoff vanuit de financiële strategie en Jan Coehoorn vanuit communicatie, merkstrategie en het bewaken van het gedachtegoed. De statuten zijn besproken en worden nu gedeponeerd.
Zes pijlers van het FEC
Onze ambitie is dat we door samenwerking met de (erfgoed)organisaties het Friese Erfgoed zichtbaarder, beleefbaarder en toekomstbestendiger maken. Dat doen we door te werken aan zes
pijlers voor de verschillende erfgoedensembles, die de provincie rijk is:
- Erfgoed en beleid
- Erfgoed en merk en media
- Erfgoed en circulair (herbestemming)
- Erfgoed, beheer en behoud
- Erfgoed, kennisdelen en -ontwikkelen
- Erfgoednetwerk en het jongerengilde (Fries Faro Verdrag)
Van Erfgoed Deal naar een erfgoedinclusieve bomen- en bossenstrategie
Het FEC werkt aan de pijler Erfgoed en beleid in opdracht van de Provincie Fryslân. Het voorstel voor de Erfgoed Deal, een landelijk project dat door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wordt ondersteund, is niet gehonoreerd door de RCE maar de provincie wil dit wel verder uitwerken. Het FEC komt samenwerking met de erfgoedpartners tot een concrete uitvoeringsstrategie. Daarbij wordt de revitalisering van het groene erfgoed (beheer en behoud door ontwikkeling) onderdeel van bijvoorbeeld de bomen- en bossenstrategie (aanleg van 860 ha. bos) en het versterken van de biodiversiteit. Van de Friese parklandschappen is de omgeving van Beetsterzwaag en Olterterp geselecteerd om voor het eind van dit jaar dit als pilot uit te werken.