De zes pijlers van het Fries Erfgoed Collectief uitgelicht

Op dit moment wordt gewerkt aan het activiteitenplan voor 2024. Daarbij is het de ambitie om het Fries Erfgoed Collectief verder uit te breiden van 20 naar ruim 50 aangesloten partners. Dat doen we door te werken aan de kansen voor de unieke erfgoedensembles, die Fryslân rijk is. Dit wordt gedaan op basis van zes pijlers:

  1. Erfgoed en beleid

Om het provinciale en gemeentelijke beleid meer erfgoed inclusief te maken wordt gewerkt aan een tweetal projecten:

  • Erfgoed inclusieve bomen- en bossenstrategie Beetsterzwaag en Olterterp

Het FEC werkt in opdracht van de Provincie Fryslân en in samenwerking met erfgoedpartners tot een concrete uitvoeringsstrategie voor de bomen- en bossenstrategie (aanleg van 860 ha. bos), het versterken van de biodiversiteit en de revitalisering van het groene erfgoed (beheer en behoud door ontwikkeling). Van de Friese parklandschappen is de omgeving van Beetsterzwaag en Olterterp geselecteerd als pilot. Op 19 december 2023 zijn de eerste resultaten besproken met de eigenaren. De afronding van het project was eind januari 2024.

  • Duurzame erfgoedbiotopen

Het FEC wil de uniciteit en identiteit van de verschillende Friese erfgoedbiotopen en ensembles op de kaart zetten om robuuste erfgoedstructuren te verbinden als basis voor regionale gebiedsontwikkeling. Daarbij staan de kenmerken en identiteit van de regio centraal en is het water- en bodemsysteem het sturende principe. Het FEC gebruikt de DNA-methode om de erfgoedbiotopen in kaart te brengen en deze te vertalen naar een toekomstperspectief en kansrijke ontwikkelingen (situatie 1830-1930-2030).

  1. Erfgoed en netwerk

Samen met de Stichting Erfgoed & Publiek zal dit jaar een eerste aanzet worden gegeven aan het oprichten van het Friese Jongerengilde. Daarbij willen we met name studenten in aanraking laten komen met erfgoedprojecten, zowel in de restauratie als in de renovatie van gebouwen en het groene erfgoed.

  1. Erfgoed en circulair (herbestemming)

Herbestemming en verduurzamen zijn zowel voor het rode als voor het groene erfgoed een belangrijke opgaven. Zeker om daarbij aan te sluiten bij de ambities van Vereniging Circulair Friesland en het Steunpunt voor Monumentenzorg. Daarvoor zal een kennismiddag worden georganiseerd op het Landgoed Lauswolt. 

  1. Erfgoed en kennis ontwikkelen en delen

In samenwerking met de Fryske Akademy wordt een kennismiddag georganiseerd waarbij de eerste aanzet wordt gegeven voor de ‘Historische atlas van Friesland’. Begin 2025 zal uitgeverij THOTH deze atlas uitgeven, waarbij een 35-tal oude kaarten de verhaallijn van het verleden van Fryslân vormt.

  1. Erfgoed, beheer en behoud

Op 21 november 2023 is de eerste kennismiddag gehouden over de 19e-eeuwse landschapsparken van Lucas Pieters Roodbaard. Deze middag is samen met de Van Heloma Stichting en It Fryske Gea georganiseerd in Huize Olterterp. Daarbij ging het met name over het beheer en onderhoud van de karakteristieke kenmerken van de aanleg en de beheersaspecten waar men vandaag de dag mee in aanraking komt. Er is behoefte aan een ‘Handboek landschapsparken Roodbaard’ en een digitaal platform om elkaars kennis en kunde te delen. In het voorjaar wordt een tweede netwerkbijeenkomst gehouden, die georganiseerd wordt door de gemeente Leeuwarden in de Prinsentuin. Onderzocht wordt om in samenwerking met It Fryske Gea en de Van Heloma Stichting in 2025-2026 een themajaar voor de Roodbaardparken te houden.

  1. Erfgoed, merk en media

Om het merk met name in eigen provincie te versterken gebruiken we de media door elke maand een erfgoedkatern te publiceren met een thema in de Friesland Post. Deze katernen kunnen we digitaal bundelen en daarmee het Jaarboek Fries Erfgoed 2024 samenstellen. Het eerste themanummer komt eind januari uit.

  • Dag van het Friese Erfgoed, vrijdag 13 september 2024

Om het publiek te bereiken willen we de vrijdag voor het Monumentenweekend (13 september) met onze partners de ‘Dag van het Friese Erfgoed’ organiseren. Voor de organisatie van deze dag werken we samen met onder andere particuliere erfgoedorganisaties en Merk Fryslân.