Doelstelling en samenstelling van het bestuur

Het bestuur van de Stichting Fries Erfgoed Collectief bestaat uit een compacte organisatie. Alleen de directeur ontvangt een passende vergoeding op basis van projectmatige resultaten. De aanstelling is bepaald voor een periode van twee jaar. Daarna moet het collectief zelfstandig en zonder subsidie kunnen voortbestaan. Ook is het de ambitie om ‘het stokje’ na de opstartfase aan een volgende generatie over te dragen, zodat de continuïteit van de doelstellingen ten allen tijde gewaarborgd blijft.

FEC als stichting én coöperatieve samenwerking

De stichting is een rechtspersoon en wordt gevormd door een directeur-bestuurder en een Raad van Toezicht. Om de visie handen en voeten te geven, wordt een strategie ontwikkeld. Dat betekent dat er duidelijke acties worden geformuleerd en er (mede in relatie tot het bedrijfsplan) een activiteitenplan wordt opgesteld op basis van een coöperatieve samenwerking. Uiteindelijk zal dat leiden tot overeenstemming tussen de (beoogde) samenwerkingspartners en een heldere taakverdeling.

Els van der Laan-Meijer (directeur)

Landschapsarchitect en erfgoedspecialist

Vanaf 1990 werkt Els in het Noorden met haar team van NOORDPEIL landschap erfgoed (Sneek). aan de ontwikkeling van het landelijk gebied en de dorpen. Daarbij vormt het verleden de inspiratie voor de toekomst. In 2022 is zij gepromoveerd aan de TU-Delft met het onderzoek naar het ‘Handschrift van Roodbaard’, de ontwerpprincipes van Noord-Nederlandse landschapsparken in de eerste helft van de 19e eeuw. Daarbij heeft zij niet alleen de nadruk op het groene erfgoed gelegd maar ook op de relatie met het historische cultuurlandschap. Daarnaast heeft zij een aantal publicaties uitgegeven zoals het Roodbaards Rijkdom (2012), Groene parels van Overijssel (2019) en het Friese Dijkenboek (2022). In de periode van 2021 tot 2024 heeft zij als directeur van de Stichting Landschapstriënnale 2023, Dynamische Waddendelta aan de landschapsmanifestatie voor de Waddenkust gewerkt. Als directeur-bestuurder van het Fries Erfgoed Collectief is zij belast met de uitwerking van het de organisatie om het fundament van de stichting op te bouwen. Zij doet dat door samen te werken met organisaties, die een bijdrage kunnen leveren aan de zes pijlers van het FEC.

Els van der Laan-Meijer

Els van der Laan-Meijer

Directeur

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht wordt gevormd door Ingrid van der Vegte (voorzitter), Albert van Zadelhoff (lid) en Jan Coehoorn (lid). De Raad van Toezicht stuurt op afstand én op hoofdlijnen. Immers: de eerstverantwoordelijke voor de organisatie is de directeur-bestuurder.

Ingrid van de Vegte

Ingrid van de Vegte

Voorzitter

Voorzitter- adviseur - visiemaker- versneller - toezichthouder - bestuurder - schrijver

Albert van Zadelhoff

Albert van Zadelhoff

Lid

Projectleider, bestuurder en adviseur in de sector landbouw en natuur

Jan Coehoorn

Jan Coehoorn

Lid

MarCom - Strategisch en Creatief merkmanagement - mentor start- en scale-ups

De Raad van Toezicht richt zich niet alleen op ‘financiële zaken’ maar breder op:

  • het maatschappelijke resultaat/belang van de stichting of vereniging
  • de realisatie van het doel van de rechtspersoon
  • de daartoe gestelde doelen van beleid en strategie
  • het beleid en beheer van het bestuur met de bijbehorende resultaten en prestaties en risico’s
  • het naleven van wet- en regelgeving
  • het voldoen aan de eisen van de financiële verslaggeving
  • de interne controle en risicobeheersing
  • de te leveren kwaliteit en kwantiteit van producten en diensten
  • de doelmatigheid en efficiëntie

De verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de raad van toezicht zijn:

  • het toezicht houden op het bestuur en de besturen.
  • het adviseren van het bestuur.
  • het benoemen, schorsen en ontslaan van het bestuur evenals het optreden als bevoegd werkgever van het bestuur
  • het regelen van zijn eigen werkzaamheden, zoals zijn informatievoorziening, samenstelling en kwaliteit, deskundigheidsbevordering of honorering.

Comité van aanbevelingen

Een Comité van aanbevelingen kan voor de directeur-bestuurder een goed hulpmiddel zijn om plannen te maken en uit te voeren. Het is overigens ook denkbaar dat de statuten de mogelijkheid bieden dat de bestuurder zich laat adviseren door een adviescommissie.

Uitgewerkt moet worden welke expertises in het Comité van aanbevelingen gewenst zijn. Denk aan ervaring met landschap, erfgoed (cultuurhistorie) en ecologie, (beleid) toerisme / marketing, gebiedsontwikkeling, omgevingswet etc.

De samenstelling van het Comité van aanbevelingen is afgestemd op de actuele behoefte van het collectief.

Strategische samenwerkingsagenda van de FEC

Actieplan bestaat uit de zes speerpunten.