De rol van het Fries Erfgoed Collectief

Tientallen Friese belangengroepen ontfermen zich over het erfgoed. Dat doen ze, ieder voor zich, vanuit hun (vak)expertise op gebied van staten/stinzen, kerken, boerderijen, landgoederen, parken/tuinen, molens enzovoort. Maatschappelijke en klimatologische veranderingen leidden tot grote opgaven als het gaat om verduurzamen van monumentale gebouwen en verjongen van de beplanting van historische parken. Het Friese erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol.

Door kennis te bundelen wil het Fries Erfgoed Collectief dit in de volle breedte met belanghebbende en betrokken private en publieke partijen delen. Door de Friese erfgoedcollectie als totaal onder de aandacht te brengen, is de kans groter dat men zich betrokken en verantwoordelijk voelt voor het belang ervan.

Wie we zijn

Samen zijn we sterk

Het Fries Erfgoed Collectief wil de individuele belangen verenigen in een collectief. Daarbij houdt iedere partij zijn eigen identiteit en beleid en worden alleen de gemeenschappelijke belangen en waarden gecommuniceerd.

We zetten in op een gebiedsgerichte aanpak, waarbij in Fryslân ruim 10 regio’s worden onderscheiden, ieder met een eigen identiteit en eigenheid. Van kustlandschappen aan de Wadden en het IJsselmeer, tot de laaggelegen veengebieden en de Noordelijke en Zuidelijke Wouden op de zandgronden. Daarbij leggen we de focus op de erfgoedensembles die deze gebieden rijk zijn en een iconische waarde vertegenwoordigen. Op die manier komen alle belangen gestructureerd in beeld. Van park tot landgoed, van staten tot stinzen, van kerk tot boerderij, van molen tot vergezicht. Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Gezamenlijk, dus als collectief. Dat kan, omdat de tijd daar rijp voor is.

Wat willen we

Onze ambitie: een kleurrijk palet van gemengde belangen

Wij willen het samenwerkingsverband zijn voor de Friese (erfgoed)organisaties en eigenaren om de toekomst van het Friese culturele erfgoed te verduurzamen. Daarbij gaat het om het monumentaal gebouwde erfgoed en het ecologische erfgoed, het groene erfgoed met het Friese historische cultuurlandschap.

We doen dat door het benoemen van de Friese erfgoediconen, het benutten van het Friese erfgoed als onderdeel van de brede welvaart en het borgen van het Friese erfgoed in gemeentelijk, provinciaal en (inter)nationaal beleid. Het samenwerkingsverband staat open voor toetreding door alle organisaties en eigenaren, die een relevante betekenis hebben voor het culturele erfgoed in Friesland.

Wat we doen

Wat doet het Fries Erfgoed Collectief?

We bevorderen de samenwerking tussen Friese erfgoedorganisaties, marketingpartijen en natuurorganisaties in de ruimste zin van het woord. Concreet leidt dat tot het:

  • Creëren van een krachtig netwerk, waar ook jongeren sterk in vertegenwoordigd zijn voor:
    • Marketing en communicatie
    • Kennisdeling
    • Behoud en uitbreiding van leden- en donateursbestand
  • Opzetten van een regionaal narratief voor erfgoed en ecologie
  • Ontwikkelen van het corporate merk ‘Fries Erfgoed Collectief’
  • Initiëren van nieuwe kansrijke ensembles om het erfgoed te bewaren
  • Samenstellen van een strategische en collectieve agenda voor:
    • Kennisdelen en -ontwikkelen
    • Vergroten van zichtbaarheid van het erfgoed
    • Verbinden van robuuste erfgoedstructuren

Hoe we dat doen

Zes pijlers van het Fries Erfgoed Collectief

Voor wie en met wie

Aangesloten erfgoedpartners

Partijen en personen die het initiatief steunen en een inhoudelijke bijdrage leveren: